hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalu Bela Nedir? İslamiyette Kalu Beladan Beri Ne Demek?

    Kalu Bela Nedir İslamiyette Kalu Beladan Beri Ne Demek
    expand

    Allah'la, yaratılışları esnasında insan arasında yapıldığı kabul edilen sözleşme Kalu Bela olarak ifade edilir. Aynı zamanda dünya yaratılmadan önce ruhların barınmış olduğu yer şeklinde anlatılabilir. Bu doğrultuda insanlar ‘Ancak sana ibadet eder, Senden yardım dileriz’ şeklinde bir ifade dile getirmiştir. Böylece bu konuşmanın vuku bulduğu durum ya da zaman Kalu Bela olarak ifade edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yani bu kapsamda insanlığın ilk yaratılış anına kadar uzanan bir durum olduğunu anlatmak mümkündür. Yaratanla insanlık arasındaki anlaşma ve gerçekleştiği kabul edilen sözleşme üzerinden anlama sahiptir. O yüzden İslamiyet açısından büyük öneme sahip bir durum olduğunu anlatmak mümkün.

    Kalu Bela Nedir?

    Yaratılış anında Allah'la insanlık arasında yapıldığı düşünülen ve savunulan sözleşme kalıbela şeklinde anlatılır. Ek olarak dünya yaratılmadan önce ruhların bulunduğu bölge şeklinde değerlendirilir. Bu durumda insanlık, ‘Ancak sana ibadet eder ve senden yardım dileriz’ biçiminde bir karşılık vermiştir. Bu karşılık kapsamında ilk yaratılış anına kadar uzanan bir durum değerlendirilmektedir.

    O yüzden İslamiyet’te Kalu beladan beri şeklinde bir tanımlama yapılmaktadır. Bu tanımlama yaradan üzerinden insanlığın yaratılışı doğrultusunda ifade edilir. Yaratıcı ile yaratılan arasında yapıldığı düşünülen bir sözleşme şeklinde öne çıkar.

    İslamiyette Kalu Beladan Beri Ne Demek?

    İslamiyet üzerinden ele alındığı zaman Kalu beladan beri, insanlığın yaratılışından bu yana gerçekleşen durum şeklinde anlatılır. Bu durum daha çok Allah'la, yaratılışı üzerinden insanlığın gerçekleştirmiş olduğu düşünülen sözleşme biçiminde değerlendirilir. Bu kapsamda insanlığın sadece Allah'a ibadet edeceği ve ondan yardım dileyeceği biçiminde bir durum söz konusudur.

    Bu da çok eskiden beri, çok önceden gerçekleşmiş bir durum gibi benzetme üzerinden kullanımına imkan verir. Günlük yaşamda Bu sebepten dolayı herhangi bir eski durum olduğu zaman kalu beladan biri gibi bir anlam değerlendirilir.

    Kalu Beladan Beri Kelime Grubunun Kullanımı

    Tanışık olma durumunun çok eski ya da yandığını belirtmek isteyen kişi ya da kişiler kalıp beladan beri sözcük grubunu kullanır. Çünkü bu durum yaradan ile yaratılan arasında gerçekleştiği düşünülen bir sözleşmeye dayanır. Bu durum Allah ile Allah'ın yarattığı insanlar üzerinden bir durum şeklinde ifade edilir.

    Böylece bu durum çok eskiye dayanan bir unsur şeklinde benzetme olarak ele alınır. Sonuç olarak ele alınan benzetme ile birlikte kişi herhangi bir unsurun çok eski bir durum olduğunu anlatabilmek amaçlı Kalu beladan biri sözcük grubunu dile getirir.

    Kalu Bela Kur'an-I Kerim'de Geçiyor mu?

    Özellikle dünya yaratılmadan evvel ruhların barındığı yer olarak Kalu Bela ifade edilir. Özellikle de tasarruf edebiyatında çok sık rastlanan Kalu Bela, aynı zamanda Kur’an-ı Kerim'de geçen bir yapıdır. Bu durumda 172. ve 173. ayetlerde Allah ile ruhlar arasında geçen konuşmayı ifade etmektedir. Özellikle günlük yaşamda çok eski bir durumu anlatmak amaçlı bu yapı üzerinden değerlendirilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA