hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirne Segedin Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Edirne Segedin Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Edirne Segedin Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Edirne Segedin Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand

    Osmanlı İmparatorluğu dönemi sırasında imzalandığı bilinen birçok önemli antlaşma bulunmaktadır. Önemli antlaşmalardan birisi de Edirne Segedin antlaşması olarak bilinmektedir. Tarihte bulunan önemli barış antlaşmalarından birisi olarak bilinmektedir. 1444 yılında imzalanan bir antlaşma olma özelliğine sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu ve Macaristan arasında imzalanan bir antlaşma olarak ifade edilebilir. Edirne Segedin antlaşması toplam 1 yıl sürmüştür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Edirne Segedin Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?


    Edirne Segedin Antlaşması, Macaristan ve Osmanlı Devleti arasında 1444 yılında imzalanan bir antlaşma olarak bilinmektedir. İmzalanan antlaşma toplam 1 yıl sürmüştür. Macar ordusu, Haçlı ordusunu dönemin padişahı olan II. Murat'ın üzerine göndermiştir. Bu savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Ordusu ise yenilgiye uğramıştır.

    Yaşanılan yenilginin ardından ise Osmanlı Devleti Macaristan'a bir heyet göndermiştir. Gönderilen heyet ise Edirne'de bir barış antlaşması imzalamıştır. Antlaşma hem Macarca hem de Osmanlı Türkçesi olmak üzere iki dilde hazırlanmıştır.

    Macaristan, Edirne antlaşmasını onaylamak istiyordu. Ancak antlaşmanın okunmasının ardından Bizans imparatoru ve Papa antlaşmayı reddetmiştir. Ardından 12 Temmuz tarihinde bir başka anlaşma olarak Segedin antlaşması imzalanmıştır. İmzalanan antlaşma ise tarihe Edirne Segedin antlaşması olarak geçmiştir.

    Osmanlı İmparatorluğu döneminde imzalanan ilk barış antlaşması, Edirne Segedin olarak bilinmektedir. Macaristan'ın Osmanlı Devleti'ni bir tehdit olarak görmesi antlaşmanın imzalanmasının nedenleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'a yayılmak istemesi ve Haçlı ordusunun Anadolu'da ilerlemek istemesi de antlaşmanın imzalanmasına zemin oluşturmuştur.

    Edirne Segedin Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Edirne Segedin Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu tarafından tarihte imzalanan ilk barış antlaşması olma özelliğine sahiptir. Macaristan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında 12 Haziran 1444 senesinde imzalanmış olan bir antlaşmadır. Edirne Segedin Antlaşmasının imzalanmasıyla Haçlı ordusu Avrupa'da daha güçlü bir konuma gelmiştir.

    Macaristan arasında ise bir tampon bölge oluşmuştur. Osmanlı Devleti ise Edirne Segedin antlaşmasının imzalanmasıyla Balkanlar'da zaman kazanmış olmuştur. Macaristan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında Tuna Nehri bir sınır olarak belirlenmiştir.

    Bulgaristan'da bulunan Osmanlı ordusunun egemenliği herkes tarafından tanınacaktır.

    Tuna nehri Macaristan ve Osmanlı Devleti arasında bir sınır olarak belirlenecektir.

    Eflak, Macaristan'ın egemenliğine ait olacaktır ancak vergi ödeyeceklerdir.

    Sırplar despotluğu tekrardan kuracaktır ve Osmanlı Devleti'ne vergi ödeyecektir.

    Edirne Segedin Antlaşması 10 yıl boyunca geçerliliğini sürdürecektir.

    Edirne Segedin Antlaşması imzalandıktan sonra II. Murat kendi açısından antlaşmayı bir başarısızlık olarak gördüğü için tahttan çekilmiştir. Antlaşma süresi 10 yıl olarak belirlenmiş olsa bile II. Murat'ın tahttan çekilerek yerini II. Mehmet'e bırakmasının ardından Haçlılar da antlaşmaya uymamış ve saldırıya geçmişlerdir.

    Bu durumun ardından ise II. Murat tekrar tahta geçmiştir. Ardından ise Varna Savaşı'nda Haçlı Savaşı'nı yenilgiye uğratmıştır. Edirne Segedin Antlaşması, Osmanlı Devleti tarafından tarihte imzalanan ilk yazılı antlaşma olma özelliğine sahiptir. Varna Savaşı ise antlaşmayı bozan savaş olarak bilinmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow