hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karlofça Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Karlofça Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Karlofça Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Karlofça Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand

    Karlofça antlaşması Osmanlı devleti ve İttifak devletlerin arasında imzalanmış bir antlaşmadır. Bu antlaşması Osmanlı devletinin büyük topraklar kaybettiği ilk antlaşma olma özelliğine sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karlofça Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

    Karlofça antlaşması 1699 senesinde imzalanmış olan bir barış antlaşması olma özelliğine sahiptir. Osmanlı devleti ile ittifak devletlerinin arasında imzalanan bu antlaşma Osmanlının gerileme dönemini başlatmıştır. İttifak devletlerinden Venedik, Avusturya ve Lehistan ile Osmanlı devleti arasında imzalanmıştır.

    1699 senesinde imzalanmış olan Karlofça antlaşmasının hazırlanması ve imzalanması toplamda 2 ay sürmüştür. Osmanlı devletinin büyük toprak kayıpları yaşaması ile sonuçlanan bu antlaşma devletin gerileme dönemine girmesine neden olmuştur.

    Karlofça antlaşması ile Osmanlı devleti kendini Avrupa'dan çekmeye ve iç politikasına yönelmeye başlamıştır. Padişah 2. Mustafa döneminde imzalanan bu antlaşması 26 Ocak 1699 tarihinde imzalanmıştır.

    Karlofça Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Karlofça antlaşması Osmanlı devleti ile ittifak devletleri arasında imzalanmıştır. Barış antlaşması olma özelliğine sahip olsa da Osmanlı devleti için ağır sonuçlara neden olmuştur. Karlofça antlaşması ile Osmanlı devleti gerileme dönemine girmiştir ve Avrupa'dan çekilmek durumunda kalmıştır. Kendi iç diplomasisine dönmüş ve iç sorunları ile ilgilenmeye başlamıştır.

    Karlofça antlaşmasının hazırlanması ve imzalanması toplamda 2 ay sürmüştür ve 26 Ocak 1699 senesinde antlaşma imzalanmıştır. Bu antlaşma maddeleri ile daha çok ittifak devletlerine olumlu sonuçlar doğurmuştur. Karlofça antlaşmasının maddeleri şu şekildedir:

    Dalmaçya kıyıları, Mora yarımadası ve Ayamavra Adası Venedik devletine verilecektir.

    Bu antlaşma 25 sene süresince devam edecektir.

    Banat yaylası ile Temeşvar ili haricinde Erdel ve Macaristan'ın tüm bölgeleri Avusturya'ya verilecektir.

    Sava ırmağı sınır olarak kalmaya devam edecektir.

    Podolya ve Ukrayna Lehistan devletine bırakılacaktır.

    Karlofça antlaşması Avustralya devletinin kefilliği altında kalacaktır.

    Karlofça Antlaşmasının Önemi

    Karlofça antlaşması ile birlikte Osmanlı devleti gerileme dönemine girmiştir ve bu antlaşma ile büyük toprak kayıpları yaşamıştır. Osmanlı devleti Karlofça antlaşmasından sonra hücum politikasına son vermiş ve daha çok diploması ağırlıklı politikaya devam etmiştir.

    Karlofça antlaşması ile beraber Venedik devletine verilen topraklarda ve Ege denizindeki hakimiyette büyük sorunlar olmuştur. Barış antlaşması olarak kabul edilse de Osmanlı devleti için ağır sonuçları barındırmış olan bir antlaşmadır. 26 Ocak 1699 yılında imzalanmış olan Karlofça antlaşması birçok devlet tarafından imzalandığından önemlidir.

    Karlofça Antlaşmasının Sonuçları

    Karlofça antlaşması genel olarak Osmanlı devleti için olumsuz sonuçlanan bir antlaşma olmuştur. Karlofça antlaşmasının sonuçları şu şekilde sıralanabilir:

    Osmanlı devletinin büyük topraklar kaybettiği tarihteki ilk antlaşma olmuştur.

    Avrupa devletleri savunma konumunda oldukları Osmanlı devletine karşı saldırı durumuna geçmişlerdir.

    Karlofça antlaşması ile birlikte Türklerin Avrupa'daki ilerlemesi durmuş ve Türkiye artık bu bölgelerden geri çekilmelere başlamıştır.

    Karlofça antlaşmasının devamı olarak kabul edilen, Rusya ile Osmanlı devleti arasındaki imzalanacak olan İstanbul antlaşmasına ortam hazırlamıştır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow