hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Venedik'te 5 euro tartışması

    28.04.2024 Pazar | 14:51Son Güncelleme:

    Roma’da yaşarken en çok gittiğim İtalyan kenti Venedik’ti. Bienali, film festivali ve karnavalı dışında kanalları ile ünlü Venedik turistler için çok cazip bir şehir. Yılın belirli dönemlerinde Venedik tıka basa doluyor. Özellikle yaz aylarında dar sokaklarda yürümek tam cambazlık işi. Genelde gelenler günübirlikçi yabancı turist grupları. Kalabalık yüzünden zaman zaman mekanlarda tansiyon yükseliyor. Hal böyle olunca Venedik Belediyesi radikal bir karar aldı. Geçtiğimiz 25 Nisan yani İtalya’nın Kurtuluş Bayramı’ndan itibaren Venedik’e günübirlik girişler için turistlerden 5 Euro ayakbastı parası alınmaya başlandı. Tabii bu karar beraberinde kaosu da getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro kente paralı girişin aslında bir deneme niteliği taşıdığını ve amacın sürekli toplu girişi caydırıp diğer günlere ertelenmesi olduğunu, aynı zamanda her gün turistlerin arkalarında bıraktıkları çöpleri toplamak için ek gelir kaynağı sağlamayı hedeflediğini söyledi.

    Aynı Belediye Başkanı yeni uygulamanın Venedik’te doğanların, ikamet edenlerin, otellerde ve pansiyonlarda gece yatısına kalanların, bakıma ihtiyacı olanların ayrıca bakıcıların ve engellilerin muaf tutulacağını da duyurdu.

    Son 5 yılda kentte yerel nüfusun 56 binden 49 bine düşmesinin alarm vermesi de başka bir önemli konu. Venedik’teki aşırı kalabalıktan kaçan yerliler çareyi komşu il ve ilçelere taşınmakta buluyor.


    Belediye yetkilileri 25-27 Nisan arasında 5 Euro’luk bilet uygulamasının meyvelerini çabuk verdiğini bir önceki yıla göre girişlerde büyük bir düşüş görüldüğünü itiraf ettiler. Ancak bu kez itiraz edenler restoran, bar ve market işletenler oldu. Günlük gelirlerinin hissedilir şekilde düştüğünü ve yeni uygulama için sübvansiyon isteyeceklerini dile getirdiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    5 Euro’yu ödeme şekli de henüz rayına oturmadı. Online üzerinden alınabilecek giriş gününe özel biletler dışında, kente 6 giriş kapısında ve tütün bayilerinde nakit olarak satılıyor. Bu arada denetim de kent sokaklarında, müzelerde hatta restoranlarda sık sık yapılıyor. Biletsizler en az 300 Euro ceza ödeyecekler.

    Tabii yeni paralı sisteme itiraz edenlerin başında turizm şirketleri geliyor. Küçük meblağ olmasına karşın Venedik’i gezmek isteyen müşterilerin tepkileri ile karşılaştıklarını bazı turların bu yüzden iptal edildiğini açıkladılar.


    Uygulama daha yeni ama şimdiden tartışmalar başladı. Geçen yıl 13.360 milyon turistin ziyaret ettiği Venedik’te, İtalyan medyasına göre, rakamların düşmesine en çok belediye sevinecek.