hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanal arsalar zarar ettirdi

    KAYNAKCNN TÜRK

    Bir dönem Metaverse adı verilen sanal dünyada arsa olmak modaydı. Öyle ki İstanbul'da neredeyse satın alınacak yer kalmamıştı. Boğaz Köprüsü'nden Topkapı Sarayı'na kadar tarihi yerlerin sanal versiyonları satıştaydı. Metaverse dünyasından arsa almak ise yatırım demekti ancak son dönemde o yatırımlar daha çok zarara döndü. Detaylar CNN TÜRK muhabiri Sema Akbulut ve kameraman Alper Öztürk'ün haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Metaverse bir anda hayatımıza girdi. Yatırım yapmak isteyeneler bu sanal dünyada büyük yatırımlar yaptı. Öyle bir dönem geldi ki İstanbul'un Metaverse versiyonunda satın alınacak arsa dahi kalmadı. Araziler yüksek fiyatlardan kapış kapış gitti. Ancak şimdi o arsalar deyim yerindeyse bostana döndü.

    METAVERSE'DE ARSA FİYATLARI YÜZDE 90'A VARAN ORANDA DÜŞTÜ

    CNN TÜRK'e konuşan Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, "Ne yazık ki bütün Metevarse tokenlerine baktığımızda yüzde 90'lara varan bir düşüşten bahsediyoruz. Kripto dünyasına da baktığımızda yüzde 60'lar, yüzde 70'ler Bitcoin'de de Ethereum'da da özellikle de NFT'lerin bu tokenlerin alt teknolojisi olan Ethereum teknolojisi gibi teknolojilerin de yüzde 60'lar, 70'ler düştüğünü görüyoruz" dedi.

    Kripto piyasalarındaki düşüş, Metaverse dünyasına da olumsuz yansıdı. Gökhan Say, "Dünyayı 1.6 trilyon parsele bölebilen Metaverse evrenine baktığımız zaman Türkiye'de 91.500 parsel satıldı. Bu parseller yakın zaman içerisinde 200 liralardaydı. Fakat şimdi Bitcoin'deki, Ethereum'daki düşüşlerle beraber, kripto borsalarındaki düşüşlerle beraber, 60 liralara kadar düşmüş durumda" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSTANBUL'DA PARSEL FİYATI 200 TL'DEN 60 TL'YE İNDİ

    Metaverse dünyasındaki İstanbul'da parsellerde yüzde 70'e varan düşüşler var. Ancak ilçelere göre de farklılık gösteriyor. Örneğin Taksim'den parsel almaya kalktığınızda 120 TL ödüyorsunuz. Kadıköy'e döndüğünüzde fiyat 65 TL oluyor. Bakırköy'de ise 75 TL.

    "EKONOMİK SIKINTILAR, SAVAŞ, SANAL DÜNYAYI ETKİLEDİ"

    Peki, ne oldu da hem Metaverse dünyası hem de kripto para dünyasında ani düşüşler yaşandı? Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, şu yanıtı verdi: 

    Aslında bu borsalarla ilgili bir durum. Özellikle Covid sonrasında finansal kriz ve Ukrayna-Rusya savaşı ile beraber ciddi bir ekonomik problemi yaşar olduk. Bunlar aynı şekilde kripto dünyasını da etkiliyor. Nasdaq düştükçe görüyoruz ki aslında kripto dünyası da ciddi anlamda benzer şekilde düşmeye başlıyor. Pazar büyüdükçe, bu pazarlara yatırım yapan kişiler de şirketler de büyüyor. Burada da biriyle korele yükselişler ve düşüşlerin olduğunu takip etmek mümkün.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow