hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine sonrası açıkladı: İran için 1 günlük milli yas

    KAYNAK DHA

    Son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki Kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada yeni anayasa mesajı verdi ve Reisi'nin vefatı nedeniyle 1 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

    İstikbalimizin teminatı olarak gördüğümüz gençlerimiz için gece gündüz demeden koşturmaya devam ediyoruz.

    Son Kabine toplantımızdan bu yana çalışma takvimimiz yoğundu. Güney Kafkasya'da yakalanan tarihi fırsatın ziyan edilmemesi gerektiğini her vesilede vurguladık. Bölgemizin istikrarsızlığından beslenen yabancı güçlerin kışkırtmalarına prim verilmemelidir. Türkiye olarak kalıcı barışa ulaşılması için her türlü çabayı göstereceğiz.

    YENİ ANAYASA MESAJI

    Cumhuriyetimizin 100.yıl dönümünü üzülerek ifade ediyorum darbe yasasıyla karşıladık. Mevcut anayasanın yeni Türkiye'yi taşıması mümkün değildir. 85 milyon olarak yeni yüzyılda yeni anayasa ülküsünü gerçeğe dönüştürülmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Siyaset kurumu sivil anayasa yapabilecek kudrete sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin tarih yazdığı alanların başında hiç kuşkusuz savunma sanayi vardır. Bugün savunma ihtiyaçlarımızın neredeyse tamamını yerli ve milli imkanlarla karşılıyoruz. Kendimizle birlikte dost ve kardeş ülkelerin taleplerini tedarik etmeye başladık. Savunma ihracatımız 5.5 milyar dolara yükseldi. Geçen sene 185 ülkeye 230 çeşit savunma sanayi ürünü ihraç ettik.

    Şu an Afrika'dan Avrupa'ya 50'den fazla ülke Türk şirketlerinin ürettiği insansız hava araçlarını kullanıyor. Sadece askeri alanlarda değil, arama kurtarma faaliyetlerinde kritik rol oynuyor. Pek çok afette İHA'ların ne kadar büyük bir imkan olduğunu bizzat tecrübe ettik.

    İran Cumhurbaşkanı ve heyetinin vefat ettiği helikopter kazasında İHA'ların önemi bir kez daha ortaya çıktı. AKINCI TİHA, arama kurtarma çalışmalarında aktif rol üstlendi. Bayraktar Akıncı İHA, zorlu hava şartlarına rağmen bölgede 7,5 saat arama tarama faaliyeti yaparak toplam 2100 kilometrelik uçuş gerçekleştirdi. Savunma sanayimizin ülkemizdeki belli çevreler tarafından sık sık hedefe konulduğunu biliyoruz. Savunma şirketlerine ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.

    7-18 Mayıs tarihleri arasında icra edilen Denizkurdu 2 tatbikatında savunma kabiliyetimizi bir kez daha izleme fırsatı bulduk. Donanmamız mavi vatanın savunmasının yanı sıra dünya denizlerinde bayrağımızı dalgalandırarak küresel barışa katkı sunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜRKİYE UZATILAN HİÇBİR ELİ HAVADA BIRAKMAZ

    Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ülkemize yaptığı ziyaret ilişkilerimizde yeni sayfa açma irademizin göstergesi oldu. Komşuluk hukuku çerçevesinde Yunanistan ile temaslarımızın artmasından memnunuz. Ortak menfaatlerimizin olduğu unsurlarda uzlaşma zemini aramaktan imtina etmeyeceğiz. Sayın Miçotakis'in de bizimle aynı hissiyatı paylaştığını görüyoruz. Süreci kararlılıkla ilerleteceğiz. Bölgemizdeki diğer ülkeler içinde örnek teşkil etmelidir. Türkiye uzatılan hiçbir eli havada bırakmaz. Çözülemeyecek hiçbir sorun yoktur.

    AİLE, TÜRK TOPLUMUN TEMELİDİR

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerimizle kucaklaştık, hasbıhal ettik. Kardeşlerime Türkiye ekonomisine yaptıkları katkılar için teşekkür ediyorum. Kim ne derse desin biz çiftçimizin, üreticimizin alın teriyle topraklarımızı bereketlendiren tarım emekçilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Ne mutlu bizlere ki, aileye değer veren, aile yaşantısını önemseyen, mukaddes sayan bir köklü geleneğe sahibiz. Aile Türk toplumunun temelidir, tespitini yapan Anayasamız devletin aileyi koruma görevlerini tek tek sıralamıştır. Alkol, içki, uyuşturucu gibi insan sağlığını ve aileyi tehdit eden belalarla mücadelede geniş bir yelpazede devletin sorumlulukları ayrıntılı bir şekilde ifade edilmiştir. Aile kültür emperyalizmine karşı en sağlam kalemizdir. Son yıllarda aileye yönelik tehditlerin giderek arttığını müşahade ediyoruz. Dünyanın birçok bölgesinde artık toplumlar yaşlanıyor. Yalnız yaşamayı tercih eden birey sayısı ve boşanma oranları artarken, evlilik oranları buna bağlı olarak hane başına düşen çocuk sayısı azalıyor. Evlilikler ve doğurganlık hızı azalırken tek ebeveynli ya da parçalanmış ailelerin sayısı günden güne çoğalıyor. 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. Nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altındayız. Bu, açık söylüyorum, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. Açık söylüyorum bu Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir bir felakettir. Biz bu tabloyu gördüğümüz için sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Maalesef zaman öngörülerimizde bizi haklı çıkardı. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor. Nüfus millet olarak en büyük gücümüzdür bunu korumak zorundayız. Önümüzdeki dönem bu konularda daha kararlı olacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çok uluslu şirketler, kurumlar ve belli başlı devletler cinsiyetsizleştirme projelerini alenen destekliyor. Bu akımları fonlayanların amacının hak ve özgürlük olmadığını biliyoruz. Küresel dayatmanın en bariz olduğu alanların başında cinsiyetsizleştirme politikaları geliyor. Sapkın akımların meşrulaştırılmasına itiraz etmenin siyasi ve ekonomik maliyeti giderek yükseliyor. El değiştiren bazı yerel yönetimlerin ilk icraatlarından biri, görüyoruz ki içki tüketiminin yaygınlaştırılması oluyor. Milletin onca derdi, beklentisi ve talebi varken bu politikaları kaygı verici buluyorum. Belediyelerin görevi gazetecileri özel uçaklar tutup şarap festivaline götürmek değil gençlerimizi alkol belasından uzak tutmaktır. Aile müessesesi ile bireyin ruh ve vücut sağlığını tehdit eden her türlü politikanın karşısındayız. Güçlü aile yapısının tesisi için üzerimize düşen her görevi sorumluluk bilinciyle adım adım fert fert planlayarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6 ŞUBAT DEPREMLERİ

    Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim etmeyi hedefliyoruz. 2025'in son aylarına doğru tüm hak sahiplerine konutları teslim edeceğiz. Yerinde Dönüşüm projesine başvurular 256 bine ulaştı. Depremzede şehirlerimizde yapılacak altyapı projeleri için yerel yönetimlere hibe desteği sağlıyoruz. Şu an projelendirme çalışmaları sürdürülüyor. Deprem bölgelerimizi yeniden ayağa kaldırıncaya kadar gecemizi gündüzümüze katıp, koşturacağız.

    1 GÜNLÜK MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

    Reisi ve beraberindeki üyelerin vefatından derin üzüntü duydum. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti adına kardeş İran halkına en samimi taziyelerimi iletiyorum. Kabine toplantımız esnasında Cumhurbaşkanı vekili ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. İran bizim sınır komşumuz, İran halkı da bizim kardeşimizdir. Asırlardır aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. İran'ın Filistin davasına verdiği güçlü desteği takdirle karşıladık. İran'a karşı uygulanan tek taraflı yaptırımlara katılmayarak komşuluk hukukumuzun gereğini yerine getirdik. Merhum Reisi'yi Ankara'da ağırlamış imzaladığımız 10 anlaşmaya ilişkilerimizi ileriye taşımıştık. Helikopter kazasından sonra İran makamlarıyla temasa geçerek arama kurtarma çalışmalarına katkı vermek için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Ülkemizde bir günlük milli yas ilan edilmesini kararlaştırdık.

    Sıradaki Haber adv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow