hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Fidan Gambiya'ya gidiyor: 4-5 Mayıs'ta 15. İslam Zirvesi'ne katılacak!

    Türkiye’nin Uluslararası Adalet Divanı'da İsrail ile ilgili soykırım davasına müdahil olması ve ardından İsrail ile ticareti tamamen durdurması sonrası dikkatler Gambiya’daki İslam Zirvesi’ne yöneldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katılacağı zirvede Türkiye İsrail ve destekçilerine diğer ülkelerin de yaptırım uygulaması için çağrıda bulunacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 4 ve 5 Mayıs'ta Gambiya'nın başkentinde düzenlenecek olan 15'inci İslam Zirvesi'ne katılacak. Zirvede, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona erdirilmesi ve kalıcı çözüme yönelik somut adımların karara bağlanması hedefleniyor.

    Ateşkes konusunda Netenyahu hükümetinin tutumu ve ABD’nin de İsrail’e zaman kazandırma amaçlı hareket etmesi nedeni ile Ankara İsrail üzerinde baskı kurma politikasına ağırlık verdi. Bu amaçla ateşkesin sağlanması ve insani yardımların Gazze’ye ulaştırılabilmesi için bir yandan İsrail’e yaptırımlarla baskı uygulanması diğer yandan iki devletli çözüm için gerekli adımların atılması üzerinde duruluyor.

    İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 15. İslam Zirvesi öncesi alınacak olası kararlar bir süredir müzakere ediliyor diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye bu kararların İsrail’e baskı oluşturacak ve temel hedeflere ulaşılmasını sağlayacak biçimde, sonuç alıcı ve somut nitelikte olması için çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN ZİRVEDE HANGİ MESAJLARI VERECEK?

    Kaynaklar Fidan'ın İsrail ve İsrail'i destekleyen ülkelere karşı baskı unsurlarının hayata geçirilmesi, İsrail ve İsrailli yetkililerin adalet önünde hesap vermesi için uluslararası kamuoyunun çaba sarf etmesi, Filistin devletinin daha çok tanınması için kampanya yürütülmesi ve iki devletli çözüme dönük adımlara yoğunlaşılması gerektiğinin altını çizeceğini ifade etti.

    Bakan Fidan, zirve marjında ikili görüşmeler de gerçekleştirecek. Görüşmelerin odak noktası yine Gazze’deki son durum olacak. İkili görüşmelerde, özellikle zirveye ev sahipliği yapan Afrika ülkeleriyle ekonomi, enerji, güvenlik ve çevre alanlarında iş birliği konuları da ele alınacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow