hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüm Türkiye’yi çöl tozu esir alacak! Ölümcül olabilir mi? Uzman isim anlattı...

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye'ye Arabistan’dan çöl tozu geliyor. Uzmanlar, toz taşımının özellikle Cuma günü yoğunlaşacağına dikkat çekti ve maske uyarısı yaptı. Konuyu CNN TÜRK ekibinden Arife Yılmaz, CNN TÜRK Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen’le konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ORHAN ŞEN ŞU İFADELERLE AKTARDI;

    Türkiye'ye gelen tozlar bir Kuzey Afrika'dan gelir bir de Arap Yarımadası'ndan gelir ama bu sefer gelecek olan Arap Yarımadası’ndan. Dolayısıyla da Güneydoğu Anadolu’da etkili olacak; Osmaniye’de, Maraş, Kilis, Gaziantep, Urfa, Hakkari’ye kadar devam edecek. Daha sonra bu içeriye, Erzurum’a kadar girecek. Bu Afrika’dan gelen toz gibi değil. Afrika’dan gelen toz İstanbul üzerine veya Marmara bölgesine çok yükseklere çıkarak geliyor. Dolayısıyla içerisindeki bakteriyi öldürüyor. Ama Arap Yarımadası’ndan gelen tozun içinde bakteri ve mantarlar var, yüzey tozu olduğu için, soğuk havayla karşılaşmadığı için canlı olarak mantar ve bakteriler gelebiliyor. Bunlar insan vücudunda bir takım problemler yaratabilir. Teneffüs ettiğimiz zaman akciğerlerimizde bir takım Problemler yaratabilir. Cuma günü için baya yüksek toz miktarı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖLÜMCÜL RİSK VAR MI?

    Önemli bir fizyolojik problem yaratabilir. Ama ölümcül risk demeyelim. Urfa ve Hakkari civarında bunun derecesi önemli, kötü seviyeye çıkıyor. Güneydoğu Anadolu’da kötü seviyede toz var. Bu bölgede Cuma ve Cumartesi maske takmaları lazım. Bu tozun içerisinde bakteri veya mantarlarda var. Ciğerlerimize ve cildimize zarar verecek şekilde geliyor olabilir. Özellikle Şanlıurfa ve Hakkari’de çok kötü seviyede. 400’ün üzerinde bir değere sahip. Dolayısıyla maske takarak dolaşmaları gerekiyor.

    ÇÖL TOZU TARIM İÇİN FAYDALI MI ?

    Tarıma elverişli, bunlar toprağa girdiği zaman demir bileşeni olduğu için gübre görevi görüyor. Ama arılar için de büyük problem yaratıyor. Çiçek tozlarının üzerine yapışıyor. Arılar bal bulamıyor. Bu seneki tozdan dolayı arıların üretimlerinde bir azalma olacağı da bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow