hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarkan, Der Spiegel'de: "Bu deliliği durdurun!"

    Tarkan, Der Spiegelde: Bu deliliği durdurun
    expand

    Avrupa'nın da yakından tanıdığı pop yıldızımız Tarkan'ın 10 bin yıllık Hasankeyf'i kurtarmak için Doğa Derneği'yle birlikte yaptığı mücadele Almanların ünlü dergisi Der Spiegel'in de dikkatini çekti. İşte Tarkan'ın Der Spiegel'in internet sitesinin İngilizce bölümünde yayımlanan röportajı...

    "Türkiye'nin en büyük yıldızı Tarkan bütün enerjisini Ilısu Barajı'nın inşaatını durdurabilmek için harcıyor" diye yazıyor Der Spiegel... 10 bin yıllık bir tarih sular altında kalmasın diye çalışıyor Tarkan... O, uzmanlar, dernekler Hasankeyf'i ve Dicle Vadisi'ni UNESCO'nun "Dünya Mirası" olarak ilan etmesi için çabalıyor...

    Türkiye'nin en ünlü pop şarkıcısıyken ne oldu da baraj karşıtı bir aktiviste dönüştünüz?

    Doğaya karşı işlenen suçlara karşı kör değilim. Türkiye güzellikleriyle zengin bir ülke diye ve sözde ilerleme adına bu güzellikleri kurban etmememiz gerekiyor. Türkiye'deki çevre hareketi bana bu konuda ilham verdi. Bu insanlar tamamen tutkularıyla hareket ediyorlar. Onların yaptıklarını seviyorum.

    Başbakanınız Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldiniz mi? O, Ilısu Barajı projesine karşı çıkanları terörist olarak nitelendirmişti... (Editörün notu: Der Spiegel'in sorusu bu şekilde, ancak Başbakan'ın açıklaması daha farklıydı. Başbakanın açıklaması şöyleydi: "Terör örgütü, Ilısu Barajını istemiyor. Acaba niye, bu soruyu kendimize soralım? Ben buradan özellikle güneydoğudaki kardeşlerimize sesleniyorum, acaba niçin bu terör örgütü veya onun uzantısı olan yandaşları Ilısu Barajı'nı istemezler?" - Açıklamanın bulunduğu haberi buradan okuyabilirsiniz.)

    Şu ana kadar sadece Kültür Bakanı'yla görüştüm. Fakat Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e bir mektup yazdım. İmzamı atarak baraja karşı olduğumu gösterdim. Eğer bu politikacıları sinirlendiriyorsa, bu kampanyamızın bir etki yarattığını gösterir.

    Hükümet, barajın yeni iş olanakları yaratacağını savunuyor...

    Evet ama bunun bedeli ne olacak? 10 bin yıllık antik bir şehir olan Hasankeyf yok olacak. Biz şimdi bu bölgenin UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmesi için savaş veriyoruz. Böyle inanılmaz güzellikte bir yeri yok etmek haksızlık. Türkiye'nin yoksul bölgelerinin ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durabilmesi için başka yollar bulmamız gerekiyor. Bu bölge turizm için ideal.

    Almanya ve diğer finansal destekçiler projeden vazgeçme kararı alabilirler. Perşembe günü Berlin'e uçacaksın. Almanlara vermek istediğin mesaj nedir?

    Benim mesajım. "Bu deliliği durdurun" olacak. Eğer sizin ülkenizde olsaydı o dünya mirasını yok eder miydiniz? Hiç sanmıyorum...

    Hasankeyf için bir şarkı yazdın. Belki, şarkın Alman müzik listelerine girecek...

    Şarkının adı "Uyan". Aslında şarkı sadece Hasankeyf'le ilgili değil, tüm gezegenle ilgili.

    Ve?... Onları uyandırabildiniz mi?

    Düzinelerce mektup ve elektronik posta alıyorum. "Beni uyandırdın", "Çevre için ben de bir şeyler yapmak istiyorum", "Ben de hibrid otomobil kullanmak istiyorum" gibi... Bunlar küçük çapta şeyler... Ancak ülkem için şüphesiz ki daha fazlası gerekiyor."

    Hibrid otomobil alıp kullandın...

    Evet, inanılmaz değil mi? Türkiye'de bir ilk oldu,

    Hala Avrupa Birliği'ne inanıyor musunuz, Türkiye'nin AB'ye üye olması gerekir mi?


    Umuyorum, evet. Ancak biz daha çok kendi çabamız ile güçlü olmayı umuyoruz. Bizim yurtdışından para transferine ya da ulusal hazinelerimizi satmamıza gerek yok. Ben büyük bir Avrupa fanatiğiyim. Ama daha fazlası olmayacaksa da bu bir felaket olmaz.

    Avrupa'da doğdunuz değil mi?

    Evet, Rhineland-Palatinate'de doğdum.

    Kendinizi Türk-Alman olarak mı hissediyorsunuz?

    Hiçbir fikrim yok. Bu garip bir kavram. Arkadaşlarım bazen beni "Alamancı" diye çağırıyor. Aslında benim için önemli değil. Kendimi daha çok Almanya'da büyüyen bir Türk olarak görüyorum.

    Kimlik krizi her türlü yaşanıyor, değil mi?

    Hayır, benim için iki kültürün arasında olmak servet değerinde. Almanya'da yetişmek bana çok şey öğretti. Ben bir dünya vatandaşıyım. Nerede olursam olayım uyum sağlayabiliyorum. Bu her zaman kolay olmasa bile... "Türkler, defolun buradan" diye bağırıldığını hatırlıyorum"... Ancak bu benim Almanya'yla ilgili tuttuğum belleğimde değil. Alman arkadaşlarım, müzik, Nena, Falco, Trio... Almanya denildiğinde bunlar benim için daha önemli.

    Almanlar ve Türkler arasındaki ilişki halen pek iyi değil...

    Siyaset ya da siyasiler yanlış sinyaller gönderiyor. İnsanlar birbirlerini daha iyi tanımak istiyor, birbirleriyle daha iyi geçinmek istiyor. Diğer kültürlerin insanlarda neden korku yarattığını anlamıyorum. Irkçılık saçmalıktır. Almanların, Türkler'e yarattıkları ekonomik mucize için teşekkür ettiklerini hatırlamaları gerekiyor. Türklerin de artık kendi gettolarında olmadıklarını anlamaları gerekiyor.

    Alman-Türk dostluğu için zaten bir rol model var: Tarkan...

    Teşekkür ederim...

    Çoğu Alman, Tarkan dışında Türk müziği hakkında çok az şey biliyor...

    Bu anlaşılabilir. Türk müzik kültürü tamamen farklı. Folk, klasik, dini ve hip hop gibi çok çeşitli olmasına rağmen... Birçok Alman göbek dansını seviyor, özellikle kadınlar...

    Türkiye için en büyük hayalin nedir?

    Ülkemin doğal ve tarihi güzelliklerini kurban etmek zorunda kalmayacak kadar güçlü bir ekonomiye sahip olmasını diliyorum.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow