hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lice ve Şemdinli'de PKK terörü: 10 asker şehit

    Lice ve Şemdinlide PKK terörü: 10 asker şehit
    expand

    Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsal kesiminde PKK'lı teröristlerin daha önceden yola döşediği mayının patlaması sonucu 9 asker şehit oldu. Şemdinli'de de askeri birliğe taciz ateşi açıldı, 1 asker şehit oldu. Tunceli'de tuzaklanmış patlayıcı maddenin infilak etmesi sonucu 1 güvenlik görevlisi yaralandı.

    Bu arada, Şırnak'ta Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanlığı'na 300 metre mesafede karayolu kenarına bırakılan bir el bombası, bomba imha uzmanı ekipler tarafından fünye ile patlatılarak etkisiz hale getirildi.

    DİYARBAKIR:

    Diyarbakır'daki olay bu sabah saat 06.00 sıralarında gerçekleşti.
     
    Lice ilçesinin kırsal kesiminde Lice Piyade Tugayı'na bağlı bir birliğin geçişi sırasında yol güvenliği alındı. Yol güvenliğini almak amacıyla yolun iç kısmına hareket eden askeri araç, PKK'lı teröristlerin daha önceden döşediği mayına bastı.

    Patlama sonucu 2'si uzman çavuş, 7si er 9 asker şehit oldu.  Olayda yaralıların da bulunduğu belirtildi.

    Şehit olan 9 askerin kimlikleri şöyle: Uzman Çavuş Salih Akyürek (Yozgat), Onur Görmez (Aydın-Çine), Emrah Polat (Kars-Sarıkamış), Erdal Oral (Kars-Kağızman), Zeynel Direkçi (Gaziantep), İlhami Hardal (Kilis), Murat Çavdar (Trabzon-Maçka), Mehmet Ali Karaduman ve Miktat Beder.

    HAKKARİ:

    Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, terör örgütü PKK üyelerince açılan ateş sonucu 1 askerin şehit olduğu bildirildi. terör örgütü PKK üyeleri, Şemdinli ilçesi ile Derecik beldesi arasındaki askeri birliğe ateş açtı. Açılan ateş sonucu, kimliği henüz açıklanmayan 1 asker yaralandı. Helikopterle Hakkari Devlet Hastanesine kaldırılan asker, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Bölgede, geniş çaplı operasyon başlatıldığı bildirildi.

    TUNCELİ:
    Tunceli'nin Merkez ilçesi dağlık arazi kesiminde, bölücü terör örgütü mensupları tarafından basma düzenekli olarak tuzaklanmış patlayıcı maddenin dün infilak etmesi sonucu 1 güvenlik görevlisi yaralandı.

    Mardin'in Dargeçit ilçesi dağlık arazi kesiminde, bölücü terör örgütü mensuplarınca gizlenmiş 119 adet BKC makineli tüfek mermisi de önceki gün bulundu.

    ŞIRNAK:
    Şırnak'ta Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanlığı'na 300 metre mesafede karayolu kenarına bırakılan bir el bombası, bomba imha uzmanı ekipler tarafından fünye ile patlatılarak etkisiz hale getirildi.

    Şırnak Şehrenur mahallesinde bulunan Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanlığı'nın nizamiyesine 300 metre mesafede karayolu kıyısında bir el bombası gören vatandaşlar durumu polise bildirdi.

    Askeri araçların sık sık geçiş yaptığı yol üzerindeki bombayı etkisiz hale getirmek için Şırnak Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden bomba uzmanları bölgeye geldi. Güvenlik şeridi çekilerek yol trafiğe kapatılırken, vatandaşlar da bölgeden uzaklaştırıldı.

    Özel giysili bomba uzmanlar el bombasını bağladıkları fünye ile patlatarak etkisiz hale getirdi. Polis, parçalana el bombasını incelemek üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürürken, bölgede güvenlik önlemleri artırıldı.



    DİYARBAKIR SALDIRISIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ
    , "Türkiye terörle yaşayan bir ülke. Bir tank ve zırhlı araç saldırıya uğradı. Bu olay sonucunda elbette yüreğimiz yandı" dedi.

    Başbuğ olayı, "Bu sabah Diyarbakır bölgesinde Lice-Genç yolu üzerinde yol emniyetini sağlamak için bir tank ve bir zırhlı personel taşıyıcı görevlendirildi. Bölgede ilk önce tank aynı bölgeden geçiyor, ardından zırhlı personel taşıyıcı aynı yerden geçerken malesef bir patlama olayı oluyor ve bu patlama olayı sonucunda elbette yüreğimizi yakan 9 tane vatan evladını kaybettik. Şehit oldular. 9 personelimizin 2 tanesi uzman, 7'si er durumunda olan kişiler" diye anlattı.

    İlker Başbuğ, "Şimdi zırhlı personel taşıyıcının altında da yaklaşık 4-4.5 santimetre kalınlığında zırh var. Böyle bir olaya neden olan patlayıcı çok güçlü demek ki. Bizim ilk değerlendirmemiz çok güçlü el yapımı patlayıcı olduğu şeklinde. Fakat çok güçlü bir patlayıcının meydana getirdiği bir olayla karşı karşıyayız. Bu büyük bir ihtimal uzaktan komutalı veya kablolu bir sistem olma ihtimali öne çıkıyor. Bu araca bu kadar önemli bir etki yaptığına göre bu olay incelenecek. Ve olayla ilgili kamuoyunu aydınlatıcı açıklama yapacağız" dedi.

    "Kaybettiğimiz 9 şehidimize ben rahmet diliyorum. Tabi büyük bir acıdır. Türk milletine de başsağlığı diliyorum" diyen Başbuğ, "Terörle mücadelede karamsarlığa yer yok. Karamsarlığa girdiğiniz anda bu mücadeleyi kaybedersiniz" ifadesini kullandı.

    Başbuğ, "Bu tip olaylar, bizlerin, güvenlik kuvvetlerinin, bölücü terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadelede kesinlikle azim ve kararlılığımızı azaltmaz. Güvenlik kuvvetlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz, terörle mücadeleye dünden daha fazla, daha azimli, daha kararlı olarak devam edecektir" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da olayın ardından yaptığı açıklamada, ""Terörle olan bu mücadelemiz de şüphesiz ki sonuna kadar yılmadan usanmadan sonuna kadar devam edecek olan bir süreç ve şu anda bölgedeki bu olay sebebiyle tabi üzüntümüz büyük" dedi.

    Erdoğan, "Neyin nelerle ilintili olduğu, bağlantılı olduğu hepsi gün be gün gün yüzüne çıkıyor. İnanıyorum ki yapılan bu çalışmalarla bunlar gün yüzüne çıkmaya devam edecek, biz de mücadelemizi her alanda vermeye devam edeceğiz. Bizler mücadelemizi her alanda vermeye devam edeceğiz. Bu mücadelenin tabi birçok alanı var. Bunun güvenlikle ilgili alanı var, siyasi alanı var, sosyo-ekonomik, sosyo-psikolojik alanı var. Bütün aklımıza ne geliyorsa bu alanlarda bu mücadeleyi devam ettireceğiz" dedi.

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a gönderdiği başsağlığı mesajında, "Biliyoruz ki Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelesi, aynı azim ve kararlılıkla devam edecektir" dedi.

    Baykal, "Terörle mücadeledeki bu azim ve kararlılık ile terör örgütünü etkisiz kılma çabanız, millet olarak büyük acımızın tesellisidir. Canı ve kanı pahasına ülkemizin dirliğini, bütünlüğünü sağlamaya çalışan Silahlı Kuvvetlerimizin Komutanı olarak şahsınızda şehit askerlerimize rahmet, aileleriyle, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli
    , Lice'de 9 askerin şehit olması üzerine hükümeti uyardı. Bahçeli, "Pazarlıkla terörün önlenemeyeceği bir gerçek haline gelmiştir" dedi. Yazılı açıklama yapan Bahçeli, teröre karşı "kalıcı ve köklü tedbir" alınması konusunda daha fazla zaman kaybedilmemesini istedi.

    Hükümetin izlediği politikayı "Pazarlık yapma, af çıkarma, kimlikleri okşama" olarak niteleyen Bahçeli, "Irak üzerinden PKK ile dolaylı müzakere yapmaya çalışan hükümetin attığı yanlış adımları mutlaka gözden geçirmesi zorunlu hale gelmiştir" dedi. Bahçeli, olayın Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratma ve yıldırma çabalarının yoğunlaştığı bir dönemde meydana gelmiş olduğuna da dikkat çekti.

    DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, olaydan "derin üzüntü" duyduklarını, ülke sorunlarının bedelinin genç ve çocuklara ödetilmemesi gerektiğini, her  zamankinden daha fazla demokratik siyaseti öne çıkarma ve siyasete fırsat tanıma sorumluluğu ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

    Türk, yaptığı yazılı açıklamada, "Öncelikle olaydan derin üzüntü duyuyor, daha hayatlarının baharındayken yaşamlarını yitiren gencecik kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diliyoruz. İnsan hayatını hedef alan hiçbir şiddet eylemini bugüne kadar tasvip etmedik, tasvip etmeyeceğiz. Partimiz, ülkenin sorunlarının diyalog yöntemi ile barışçıl bir şekilde çözülmesi için elinden gelen bütün gayreti göstermeye devam edecektir. Bu ülkenin sorunlarının bedeli gençlerimize ve çocuklarımıza ödetilmemelidir. Her zamankinden daha fazla demokratik siyaseti öne çıkarma ve siyasete fırsat tanıma sorumluluğu ile karşı karşıyayız. Bu sorumluluk, bütün siyasilerin ortak sorumluluğudur. Artık hiçbir vatandaşımızın çatışmalarda yaşamını yitirmediği, barış içinde bir Türkiye özlemi ile bir kez daha bu acı olaydan duyduğumuz üzüntüyü ifade ederken, bu ölümlerin artık son olmasını diliyoruz" dedi.

    AB Dönem Başkanlığı, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 9 askerin şehit edildiği terör saldırısını şiddetle kınadı. Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada, saldırıyı düzenleyen teröristlerin biran önce yargı önüne çıkarılması umudu dile getirildi.

    Saldırıda 9 askerin şehit olmasından derin üzüntü duyulduğu belirtilen açıklamada, "askerlerin ailelerine, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Türk ulusuna" başsağlığı dileğinde bulunuldu.



    CNN TÜRK'E YORUMLADILAR

    Cumhuriyet gazetesi yazarı Mehmet Faraç:
    "Eğer bu bir eylemse, bunun altında PKK'nın askeri kanadında bir değişim var. Bu ekip eğer kendini yeniden göstermek için çabaya girdiyse bu çok tehlikeli bir süreçtir. Bu alt kanadın başına Suriyeli biri getirildi. Bu kişi Nurettin Sofi adlı bir militan. Uzun zamandır PKK içinde Suriyelilerin etkisi biliniyordu. Bu oran yüzünden askeri kanadın başında sürekli Suriyeli tutuluyor. Eğer örgüt militanlarına moral kazandırmak için böyle bir eylem yaptıysa silahsızlanma sürecinin başlangıcına çok aykırı bir durum oluştu.

    PKK'nın ateşkes kararından önce oraya yerleştirilmiş bir mayın patladıysa çok tehlikeli değildir, ancak yeni yerleştirildiyse bu çok tehlikeli olacaktır. Silah bırakma karşısında duran şahin bir kanat var PKK'da. Eğer bu kanadın bir saldırısıysa çok daha tehlikeli olacaktır. Örgütün başkanlık konseyi 1 Haziran'a kadar eylemsizlik ilan etti. 15 günlük sürede PKK bir tek mermi sıkmamışken bir trafik kazası, ya da şahin kanadı silahsızlanmaya yönelik tepkisi olabilir diye düşünüyorum. PKK şu an lojistik açıdan zorluk çekiyor."

    Emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk:

    "Burada bazı gerçekler var. Bunları kabul etmediğimiz sürece PKK terörüyle yaşarız. Çeşitli bahanelerin arkasına yaslanarak kaçmayalım. Bu bölge terör eylemlerinin ses getirici şekilde icra edildiği bölgedir. Terörün başladığı bölge bu bölgedir. Bu faaliyetler ilk orada planlanmıştır. Bu bir mayın değildir. PKK terör örgütü çeşitli malzemeleri kullanarak çok güzel tahrip bombalarını yapar hale gelmiştir. Zaman içerisinde bölgeyi çok iyi gözetledi, neticede bulduğu bir boşluğu değerlendirereki mayın topluluğunu nereye koyacağını tespit edip ne acı ki bunu da uygulama safhasına geldi"

    "Terör örgütü hiçbir zaman tesadüfe uygun bir eylem yapmaz. Bir sebebe dayalı bir eylem yapar. Kendine göre bir gözdağı verecek şekilde gününü denk getirmiş, sözde gücünü halka kanıtlamak amacıyla böyle bir çabaya girmiştir"

    "Herkesin çok güçlü olması lazımç. Kimse karamsarlığa düşmemeli. Tehlikelin boyutlarının sosyal yapıya dayanan bir olay olmadığını da görmek lazım. Herkes aklını başını toplasın. Siz bunlara yemeği altın tepside sunsanız da kabul etmeyecektir. En lüks yerde yaşamayı garantilesiniz bu onlara yine yetmeyecektir"
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow