hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KKTC'de yeni meclis yemin etti

    KKTCde yeni meclis yemin etti
    expand

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 19 Nisan'da yapılan Milletvekilliği Erken Genel Seçimleri sonrasında oluşan yeni Meclis, yemin ederek resmen görevine başladı.

    Cumhuriyet Meclisi'nin 7. dönem, 1. yasama yılının ilk toplantısında, seçimlerde Meclise girmeye hak kazanan 50 milletvekili, yemin etti.

    Meclis Genel Kurulu'nun ilk toplantısına, en yaşlı üye sıfatıyla, 71 yaşındaki, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu başkanlık etti.

    En genç iki milletvekili ise katiplik görevlerini yerine getirdi. UBP milletvekilleri Sunat Atun ile Kemal Dürüst, Meclisin en genç iki üyesi olarak ilk toplantıda katiplik yaptı.

    Meclisin yemin törenini, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Sayıştay Başkanı İsmet Akim, eski milletvekilleri ve kalabalık vatandaş topluluğu izledi.

    Milletvekili yemini


    Milletvekilleri, KKTC Anayasası'nın 82. Maddesi'ne göre milletvekilleri görevlerine başlarken şu şekilde yemin etti:

    "Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine and içerim."

    Heyecanlananlar oldu


    Yeni seçilen milletvekillerinden bazıları, heyecandan yemini yanlış okuyunca, oturumu yöneten Derviş Eroğlu, milletvekillerine yemini tekrarlattı.

    UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Eti milletvekili andını hatalı okuduğu için iki kez uyarıldı.

    50 üyeli Cumhuriyet Meclisinde, UBP 26, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 15, Demokrat Parti (DP) 5, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 2 ve Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) 2 milletvekiliyle temsil ediliyor.

    Ant içmenin tamamlanmasının ardından Başkanlık Divanı seçimi, varılan mutabakat gereği bir sonraki toplantıya bırakıldı. Meclisin gelecek birleşimi 6 Mayıs çarşamba günü yapılacak.

    Bu arada, toplantıda Kıbrıs Türk Kadın Dayanışma Konseyi, milletvekillerine ve izleyicilere "Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çalışacağız, isteyeceğiz, takip edeceğiz" yazılı mektuplar dağıttı.

    Hükümeti kurma görevi Eroğlu'nda

    Meclis'teki yemin töreninin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat hükümeti kurma görevini, 19 Nisan erken genel seçimlerinden 26 milletvekiliyle, tek başına hükümet kurma çoğunluğu kazanarak çıkan Ulusal Birlik Partisinin (UBP) Genel Başkanı ve Gazimağusa milletvekili Derviş Eroğlu'na verdi.

    UBP Genel Başkanı Eroğlu, yeni kabinenin listesini pazartesi veya salı günü Cumhurbaşkanına sunabileceğini söyledi.

    Yasal prosedür gereği, Bakanlar Kurulunu kurma görevini alan her milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü. Görevi alan grup başkanı veya milletvekilinin önerisine göre bakanlar Cumhurbaşkanınca atanacak.

    Bakanlar, milletvekili olmayan kişiler arasından da atanabiliyor. Yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanınca atanıncaya kadar mevcut hükümet devam edecek.

    Cumhurbaşkanınca atanan Bakanlar Kurulunun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisine sunulacak. Bakanlar Kurulunun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisinde okunacak ve ardından güven oylamasına gidilecek.

    Programın Cumhuriyet Meclisinde okunmasından iki tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten iki tam gün sonra oylama yapılacak. KKTC Anayasası'na göre güvenoyu alan Bakanlar Kuruluna karşı, güven oylamasından sonra, üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow